dinsdag 22 maart 2011

gelezen op de redactie en ik wist het nog niet eens

First couple" in Guatemala wil scheiden
AP Foto van het "first couple", gedateerd 14 januari 2011, na de "State of the Union" van de president. di 22/03/2011 - 08:45
De Guatemalteekse president Alvaro Colom en zijn vrouw Sandra Torres hebben een procedure tot echtscheiding opgestart. Op die manier zou Torres kandidaat kunnen zijn bij de presidentsverkiezingen in september.

Sandra Torres (kleine foto) kondigde begin deze maand aan dat ze kandidaat was voor de presidentsverkiezingen die in september worden gehouden. Maar de grondwet in Guatemala verbiedt dat dichte verwanten van de president kandidaat kunnen zijn om hem op te volgen.


AP Nu is bekendgemaakt dat het koppel op 11 maart een aanvraag tot echtscheiding met wederzijdse toestemming heeft ingediend bij de rechtbank, slechts een paar dagen nadat Torres haar ambitie voor het presidentschap aangekondigd had. De echtscheiding zou binnen de maand al uitgesproken kunnen worden.

Alvaro Colom en Sandra Torres zijn acht jaar getrouwd. Torres heeft een zeer prominente rol gespeeld in het presidentschap van Alvaro Colom. Ze staat aan het hoofd van de armoedebestrijdingsprogramma's van de regering. Volgens critici oefent ze achter de schermen zelfs nog meer macht uit dan haar man.

Noch Colom noch Torres heeft commentaar gegeven over de aanvraag tot echtscheiding. Maar Otto Perez Molina, de belangrijkste oppositiekandidaat, beschuldigt de twee ervan het systeem te bedriegen. Volgens hem is er echter meer nodig dan een echtscheiding om de grondwet te kunnen omzeilen.

Het grondwettelijk hof in Guatemala moet uiteindelijk beslissen of Torres al dan niet wordt toegelaten als kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Colom zelf werd in 2007 verkozen voor een termijn van 4 jaar, maar kan zich niet meer kandidaat stellen: in Guatemala bestaat de mogelijkheid tot herverkiezing niet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten