Guatemalaans zinkgat is geen zinkgat
GEOLOGIE3 juni 2010 om 10:25 uur Reageren?Tim KraaijvangerIs het zinkgat in Guatemala-Stad echt een zinkgat? Nee, zegt geoloog Sam Bonis. “Het lijkt op een zinkgat, maar goed, een walvis lijkt ook veel op een vis. Toch is een walvis geen vis.” Wat is het twintig meter brede en dertig meter diepe gat dan wel?
Zinkgaten ontstaan in gebied waarbij de harde ondergrond is weggespoeld door grondwater. Hierdoor ontstaat een soort geologische Zwiterse kaas met heel veel gaten. Op een gegeven moment stort (een deel van) het gebied in elkaar.
De situatie in de hoofdstad van Guatemala is anders en gevaarlijker. De stad is gebouwd op puimsteen, oftewel een vulkanisch gesteente dat gekenmerkt wordt door een grote porositeit. Kortom: de geologische Zwitserse kaas is niet ontstaan door water, maar het was er al! Op sommige plekken heeft de ondergrond van puimsteen een dikte van bijna 200 meter. De laag puimsteen vult een V-vorm in het landschap.
Water van de tropische storm stroomt door het poreuze materiaal heen en maakt het nog poreuzer. Bonis denkt dat het een kwestie van tijd is voor het gebied opnieuw instort. Misschien gaat het dan wel om een veel groter gebied. In Guatemala-Stad wonen één tot anderhalf miljoen mensen op de puimsteenlaag.
“Ik zou nu niet graag in de overheid willen zitten”, vertelt Bonis. “Het kan zomaar opnieuw gebeuren en op iedere plek in de stad
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten