maandag 28 juni 2010

nieuws storm Alex

Tropische storm Alex wint aan kracht

De tropische storm Alex zal vermoedelijk maandag of dinsdag aan kracht winnen tot het niveau van een orkaan. Dat voorspelt het Amerikaanse National Hurricane Center. Alex zou geen bedreiging vormen voor de werken aan de lekkende oliebron van BP, maar Shell sloot en evacueerde wel enkele boorplatformen in de Golf van Mexico

De tropische storm Alex bereikte zondagochtend Belize. De windsnelheid haalde 95 kilometer per uur. De storm verloor aan kracht bij die passage en nadien boven het schiereiland Yucatan, maar boven water wint Alex opnieuw aan kracht en snelheid. Het is de eerste storm van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar.

Volgens de voorspellingen zou Alex aan land komen ergens tussen Brownsville, Texas en Tuxpan de Rodriguez Cano in Mexico. Dat traject ligt voldoende ver uit de weg van de lekkende Macondo-bron van BP.

Het Amerikaans orkaancentrum sluit niet uit dat Alex voor hoge golven zal zorgen in het vervuilde gebied. Ook dat kan tot schade leiden. Er is momenteel een grote schoonmaakactie bezig in de Golf van Mexico, nadat op 22 april een olielek ontstond. Honderden boten zijn bij de operatie betrokken. Die wachten nu in de havens.

Alex trok eerder al over El Salvador, waar de zware regenval tot overstromingen leidde. Daarbij lieten twee mensen het leven.

Het Atlantische orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november. Meteorologen verwachten een erg actief seizoen. Orkanen halen hun kracht uit warm oceaanwater, en uit metingen blijkt dat het water aan het oppervlak van de Atlantische Oceaan dit jaar warmer is dan gewoonlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten